KLEINE JULIKEVER

De engerling van de soort Anomala dubia (nederlandse naam: kleine julikever) is in sommige gebieden een veel voorkomende soort. In 2006 werd deze soort massaal als schadelijk waargenomen in het noorden van Nederland. Evenals de sallandkever en de junikever is de kleine julikever bivoltien, dus slechts één generatie in twee jaar.
De kevers vliegen overdag over het gras in de maanden juni, juli en augustus. Ze hebben meest een metaalachtige, glanzend groene kleur hetgeen reflectie geeft van de warme zoninstraling. Dit betekent dat ze bij voorkeur overdag in de zon vliegen. De kevers zijn 12-15 mm groot en lijken op het eerste gezicht wel wat op de rozekever. Een metaalglanzende blauwe variant komt ook voor.
In de zomer kan men meerdere stadia van de engerlingen onder het gras aantreffen. De kleine julikever is te bestrijden met insectenparasitaire nematoden (aaltjes). In Oost Europa is de soort beter bekend en wordt als schadelijk ervaren omdat de kever voor kaalvraat zorgt aan tuinplanten, zowel aan de bladeren als ook aan de bloemen. Zo schadelijk zelfs dat men met succes naar een feromoon van deze soort heeft gezocht. Men heeft zelfs pogingen ondernomen om de kevers met behulp van dit feromoon massaal weg te vangen. De successen waren overigens matig. De engerlingen zijn, naast hun vreterij aan graswortels,  bekend als beschadigers van onder andere asperges.

Copyright © Insect Consultancy 2011